II Kurs serowarstwa Czeremcha 02-03.05.2010
Miejsce: Gminny Ośrodek Kultury ul. 1 Maja 77
Program:
1 dzień 02.05.2010 godz. 9.00
Omówienie warsztatów
Omówienie procesu technologicznego
Produkcja sera holenderskiego(goudy)
Wykład serowarski (pytania/odpowiedzi)
Produkcja sera parzonego podhalańskiego(gołki)
Nastawienie twarogu
Produkcja riccoty
2 dzień 03.05.2010 godz. 9:
Wędzenie
Parafinowanie
Wyrabianie twarogu
Podsumowanie warsztatów
Zapewniamy całe zaplecze, mleko oraz niezbędne narzędzia
Prowadzenie warsztatów: mistrz serowarstwa Krzysztof Jaworski
Koszt warsztatów - 170 zł od osoby, dojazd, wyżywienie oraz nocleg we własnym zakresie(udzielamy informacji i pomagamy w rezerwacji noclegów)
Więcej informacji - e-mail:czeremszyna2@wp.pl, tel. 0856850084
Zapisy przyjmowane są do 23 kwietnia 2010 r.
Dzięki za zaproszenie. Może kiedyś skorzystam. Tymczasem jestem już po dwóch kursach serowarstwa, ale duże stado kóz sprzedałam, a te parę co mi pozostało na razie odpajają młode i nie mam mleka do przerobu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Indianka
Hm, myślę, że gdy już mleko będzie za miesiąc-dwa, nawet przy niewielkiej ilości mleka można zacząć praktykować z serem, zwłaszcza mając za sobą 2 kursy. ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Ewa S.