6 kwietnia 2022

Chleb domowy

Raz na tydzień pieczony domowy...



Składniki
:

Pół kilograma mąki pszennej
25 deko żytniej
Pół litra wody
3 łyżki oleju
Garść jakichś ziaren, słonecznika, siemię itp.
Zakwas zostawiony z poprzedniego ciasta, trochę drożdży, sól

Ciasto razem z ziarnem zaczynione po południu na dzień przed pieczeniem, pozostawione w chłodzie na noc. W dzień przeniesione do ciepłej kuchni, aby urosło.

Pieczone w naczyniu żaroodpornym, zakrytym, otwartym pod sam koniec, aby przyrumienić skórkę.

Puste naczynie rozgrzać najpierw razem z piekarnikiem do 200 stopni, i wrzucić do niego ciasto jednym zręcznym ruchem. Piec około godziny, ale zerkać jak się ma, bo czas może być nieco różny w każdą stronę.

Tak wygląda w środku po ukrojeniu:


Cena samych produktów około 4 1/2 złotych na obecne stawki. Kosztów pieczenia nie liczę, bo każdy ma inaczej. U nas można wręcz nie liczyć. A wielkość przynajmniej dwukrotnie większa, niż chleba sklepowego.

3 komentarze:

  1. Dwa i pół roku temu upiekłam pierwszy swój chleb.Innego nie jemy. Przepis bardzo podobny, tyle że z mąki chlebowej z dodatkiem łyżki octu? Innego już nie jadamy. Na Podlasiu byłam z mężem
    dwa razy.To były niezapomniane wyprawy rowerowe, niezwykłe miejsca i gościnni ludzie
    Będę tu zaglądać z przyjemnością.Podziwam. Macie sporo pracy, ale za to jakie owoce! Pozdrawiam
    Lubuszanka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleba naszego powszedniego daj nam Panie...
    Dziękuję za kolejny sprawdzony przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały! Ja nadal niepiekąca... ale może kiedyś?

    OdpowiedzUsuń