Jest to jeden z wielu rodzajów takich placków, wcale nie najzwyklejszy.
Tortille z kaszki kukurydzianej i mleka
Składniki:
Szklanka mleka
5 łyżek kaszki kukurydzianej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 jaja
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
Przyrządzenie:
5 łyżek kaszki kukurydzianej zalać świeżo ugotowanym mlekiem i pozostawić do wystygnięcia. Potem dodać mąkę ziemniaczaną, jaja, sól i roztopione masło, wymieszać na jednolitą konsystencję. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu (wystarcza masło zawarte w cieście) cienkie placki rumieniąc je po obu stronach.
Mają giętkość i wygląd naleśników, łatwo jest więc posmarować je farszem i zwinąć w rulon.
W ten sposób gulasz został dzisiaj farszem do tortilli i zniknął w oka mgnieniu.
Do popicia był kubeczek jogurtu naturalnego z koziego mleka.
O widzisz, to jest coś czego mi było trzeba - jakiś smaczny bezglut. To ciasto sie leje na patelnię? Smaruje, czy jak?
OdpowiedzUsuńNajlepiej na mniejszej rozgrzanej patelni wylać łyżkę wazową (ja mam ustaloną miarkę i wielkość) i smażyć 2-3 minuty po każdej stronie. Nie powinny przywierać. Na początek można posmarować patelnię olejem. Najlepsze są ciepłe.
OdpowiedzUsuń