Podobnie jest z zupą dyniową, której nie znoszę z mlekiem. Przyrządzam ją jako szybki lekki obiad następująco.
Warzywna zupa dyniowa z czosnkiem
Składniki:
Ok. 1 kg dyni hokkaido, lub prowansalskiej, lub pół na pół.
1 marchew
1 cebula
1 nieduży seler
1 pietruszka
Kilka centymetrów pora
3-4 ziemniaki
1 nieduża główka czosnku
1 ostra papryczka
Przyprawy:
Sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, szczypta czubrzycy, pieprz cayenne, ćwierć startej gałki muszkatołowej, jakaś suszona zielenina z własnego ogródka do posypania na talerzu, może być lubczyk, bazylia, czosnek niedźwiedzi, pietruszka, tp. Kapka dobrego oleju (w żadnym razie sklepowego, najlepiej rozejrzeć się za najbliższym rolnikiem tłoczącym oleje i systematycznie go odwiedzać). Ser podpuszczkowy, własnej roboty.
Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć, zalać wodą do ich wysokości, nie przesadzać. W gęstości jest siła tej zupy. Posolić do smaku, dodać ziele angielskie, liść laurowy, gałkę muszkatołową, łyżkę dobrego oleju i gotować do miękkości. Przyprawić według swojego smaku (ja lubię ostro, świetnie się sprawdza). Na sam koniec zblenderować, choć to niekonieczne, gdy ktoś ma swoje zęby i lubi ich używać.
Na nalaną do talerza zupę utrzeć świeży podpuszczkowy ser kozi, najlepiej z kozieradką, albo dojrzały żółty (w żadnym razie serową podróbkę ze sklepu!). Posypać lekko zieleninką.
Smacznego!
Oczywiście ta zupa ma też wariant mięsny. Ugotować ją można np. na kości, wcześniej obgotowanej, lub bulionie, albo dodać duże lekko podsmażone skwarki z boczku. Wtedy dodatek sera nie jest konieczny.
Ja gotuje podobną z tym, ze bez sera a na boczku....Pyszna. Z dyni robię też sos...
OdpowiedzUsuńOczywiście, z dyni daje się wszystko zrobić. ;)
OdpowiedzUsuńRobię podobną zupkę i dodaję do niej grzanki z takiego pieczywa, jakie akurat mam. Jest bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńTeż tak kiedyś robiłam. Dopóki nie musiałam przestać jeść chleb.
UsuńNo tak. Ale bez cebuli, pora i czosnku to już byłoby zupełnie nie to. Więc dynie jednak zjedzą kozy....
OdpowiedzUsuńa czili i papryka nie może być zamiast ( cebuli itd)- chyba chodzi o zaostrzenie smaku
UsuńJa lubię dodać do takiej zupy słodkiego ziemniaka albo garść soczewicy czerwonej
OdpowiedzUsuń