19 sierpnia 2018

Prze-twórstwo domowe.

Dzienny urobek: dwa sery (twaróg i podpuszczkowy), 4 słoiczki dżemu jabłkowo-śliwkowo-różanego, 8 słoiczków keczupu domowego, 3 litry soku jabłkowego, uwędzone 5 serków. W zasadzie trzeba liczyć dwudniówki, albo trzydniówki, bo przecież nie ustajemy w żmudnej zapasotwórczej pracy dorocznej o tej porze. Aby móc ocenić w pełni poszczególne dokonania. Jabłka dopiero się zaczynają tak naprawdę! I nikogo, kto by nas w tym wsparł, wziął sobie trochę i uzbierał. Wszędzie nadmiar, albo zwyczajne wygodnictwo. Tylko my dwie i kozy. Doszło 10 kilogramów aronii i wiaderko owoców dzikiej róży do obrania i wstępnego zamrożenia. Trzeba było już dokupić słoików, bo stare szybko się kończą. Niedługo może zabraknąć zakręcanych butelek na soki.
Zatem opróżniam gąsiory. Zlewam wino do butelek, z mniszka i kwiatów bzu. Żeby zacząć gromadzić sok na cydr. Bo ruszamy z cydrem, dłużej po prostu nie da się już zwlekać!

6 komentarzy:

  1. u mnie jabłka juz zrobine, cukinia, kalarepka, faslka. Kończę ogórki. Dochodzą śliwki i gruszki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Męczące to, ale w sumie jakże przyjemna praca, prawda? Zwłaszcza, jak się pomyśli ile bezpiecznego dobrego jedzenia jest na ciężki zimowy czas zagospodarowane, nie zmarnowane... ;)

      Usuń
  2. Czy wykorzystuje Pani sklepowe słoiki i zakrętki, tzn po "gotowych", sklepowych przetworach? W pewnej anglojęzycznej książce, którą dopiero zakupiłam, jest napisane, aby unikać używania słoików i zakrętek po sklepowych przetworach i używać nowych, zakupionych do tego celu. Co Pani o tym myśli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoria teorią, życie życiem. Nie sprzedaję przetworów, więc nie muszę dbać o nowe opakowania. Chyba, że mam zamiar przeznaczyć jakąś ilość na prezenty, wtedy o to dbam. W praktyce używam słoików i butelek po sklepowych przetworach, majonezie, sokach. Oczywiście umytych i wyparzonych, z dobrymi zakrętkami. Nie zauważyłam złego wpływu. Kiedy zakrętka jest porysowana wymieniam na nową. Choć staram się zawsze nie mieszać smaków, słoik na kwaśne ogórki czy przetwory octowe to coś innego, niż słoik na dżem. Pozdrawiam, ES

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź.

      Usuń
    3. Mam jeszcze jedno pytanie - ile razy zamykacie Panie jedną nakrętką słoik, bez obawy o szczelność ? może po X razach lepiej nakrętkę wymienić, pomimo teoretycznie dobrego wyglądu tejże ?

      Usuń