Pora pokazać to i owo. Ogródkowa zieloność bowiem osiągnęła swoje maksymalne rozmiary. I plony zaczęły się i trwają stosownie do gatunków.
Stopniowo krzaczki ogórków idą precz, w zamian Anna wysadziła trochę sadzonek pomidora, które trzymała do tej pory w pojemnikach na tarasie oraz kapustę pekińską. Posiejemy jeszcze rzodkiewkę, dojrzeje papryka i będzie na zimowy zapas kim-ći.
Popatrzcie jak się całokształt (na wstępie) prezentuje w tunelu.
I w przydomowej małej cieplicy. Pomidory jeszcze przeważnie zielone, ale niektóre już czerwone lądują na talerzu. Wczoraj zaś zapakowałam sokiem pomidorowym 8 buteleczek. Tak na dobry początek.
W pobliżu zaś w ogródku zielono. Płoży się cukinia i dynia. Cukinia służy już do obiadów, leczo i zapiekanek. Krzewy porzeczkowe przy płocie są już oberwane z owoców. Czerwonych, czarnych i białych. Powstał duży zapas galaretek, dżemów i doroczny gąsior wina także został nastawiony. Przyjemnie bąbelkuje.
Jeszcze cały sierpień kampanii przetwórczej przed wami, dopiero wrzesień będzie spokojniejszy. Dużo sił wam życzę i dziękuję za piękne wpisy, które przenoszą mnie do kraju lat dziecinnych.
OdpowiedzUsuńTeraz, gdy straciłam a precyzyjniej sprzedałam swoją chattę na skraju, będę częściej do Was zaglądać. A gdy rozwiniecie działalność na przyjmowanie turystów to i przyjadę zakosztować przez kilka dni Waszego Raju. Może już jesienią?
OdpowiedzUsuńNie rozwijamy się w kierunku turystycznym, zbyt nas to stresowało. Rożnica między moim myśleniem i postawą a roszczeniowością, wygodnictwem i ignorancją życiową miastowych na wsi, tak młodych jak starszych stała się już przepaścią. Raj jest (jeszcze) prawie wszędzie, wystarczy otworzyć oczy i serce. Niestety, ludzie coraz bardziej mają je zamknięte, skierowane na sztuczne obrazki i zmyślone historie. Nie mam cierpliwości temu się przyglądać i znosić. Ale nie bierz tego akurat do siebie... z pewnością jesteś inna. :) ES
UsuńPani Ewo, czy mogę prosić o sugestie w temacie przetwórstwa cukinii. Tez mi obrodziły jak nigdy dotąd, stąd ignorancja w temacie.
OdpowiedzUsuńJuż o tym pisałam na blogu, 4 lata temu. Zerknij pod link: https://kresowazagroda.blogspot.com/2017/10/cukinia-na-sodko-kwasno.html albo wpisz w wyszukiwarkę na blogu hasło słodko-kwaśno.
UsuńSmacznego! ES
Kiedyś przebojem w przetwórswie cukinii był dżem z cukinii i sałatka na słodko, a teraz karmimy nią drób i inne zwierzeta
OdpowiedzUsuń