tag:blogger.com,1999:blog-3409091779936372425.post821049488933473155..comments2024-03-28T11:15:34.635+01:00Comments on Kresowa Zagroda: Dzikie przygodyEwa Seyhttp://www.blogger.com/profile/14764156283860317623noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-3409091779936372425.post-61287129544205192432014-06-15T15:18:53.072+02:002014-06-15T15:18:53.072+02:00He, z bakterii coli też wychodzą dodatkowe dziurki...He, z bakterii coli też wychodzą dodatkowe dziurki, owszem, oprócz zakwasu chlebowego, mają charakterystyczny kształt i też można poznać. To się również może zdarzyć, gdy koza czy krowa ma wiosenną biegunkę. I wpadnie co nieco w trakcie dojenia do mleka, choćby z rąk dojarza. (Tu zaznaczam, że sama kozy z biegunką doję osobno, nawet po umyciu i skarmiam to mleko psom i kotom, dopóki dolegliwość nie wygaśnie). To zwyczajne. <br />Jakie sery? Kilka rodzajów, na które mam najlepsze warunki. Podpuszczkowe świeże i/lub z dodatkiem ziół, podpuszczkowe dojrzewane 2-3 tygodnie, w typie goudy dojrzewane najmniej 2 miesiące (najwięcej udało mi się potrzymać rok, ale to tylko dlatego, że zabrakło materiału do przechowywania) w głębokiej piwnicy, no i twaróg, klasycznie. ESEwa Seyhttps://www.blogger.com/profile/14764156283860317623noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3409091779936372425.post-17514015078778233052014-06-15T13:12:49.534+02:002014-06-15T13:12:49.534+02:00Dziurki wymyślili Szwajcarzy przed wojną , dawniej...Dziurki wymyślili Szwajcarzy przed wojną , dawniej uważano to za wadę serów twardych , dziś by je uzyskać stosuje się wyselekcjonowane bakterie z kału krów. I to jest to. A jakie sery Panie wytwarzają ? pozdrowienia.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11247615352209267527noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3409091779936372425.post-17779568810172957572014-06-08T20:57:30.571+02:002014-06-08T20:57:30.571+02:00Aaaa to już chyba rozumiem o co chodzi :) Dziękuję...Aaaa to już chyba rozumiem o co chodzi :) Dziękuję za odpowiedź i wyjaśnienie!<br />pozdrawiamRosamarhttps://www.blogger.com/profile/11466733680298575517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3409091779936372425.post-18402256663475668082014-06-08T20:23:35.747+02:002014-06-08T20:23:35.747+02:00Prawidłowe dziury to insza inszość, niż nieprawidł...Prawidłowe dziury to insza inszość, niż nieprawidłowe. Wystarczy porównać ze sobą zdrowy ser i zakażony, żeby wiedzieć o co chodzi. Pojedyncze dziurki, okrągłe, co jakiś czas - ok. Dziurek jak w chlebie cały posiew - już nie. ESEwa Seyhttps://www.blogger.com/profile/14764156283860317623noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3409091779936372425.post-10474482407012683892014-06-08T13:02:26.008+02:002014-06-08T13:02:26.008+02:00A czy ja mogę się zapytać czemu dziury w serze to ...A czy ja mogę się zapytać czemu dziury w serze to źle? Bo mi się zawsze dziurawe sery kojarzyły najsmaczniej :) I ostatnio byłam mega dumna bo mi w moim wreszcie ładne równe dziury wyszły :D Wiem też, że niektórzy dodatkowo zakwaszają mleko czy robią inne zabiegi by te dziury uzyskać :D To jak to z tymi dziurami jest?Rosamarhttps://www.blogger.com/profile/11466733680298575517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3409091779936372425.post-14187970931477635722014-06-08T08:53:53.769+02:002014-06-08T08:53:53.769+02:00uwielbiam kurki w śmietanieuwielbiam kurki w śmietaniewdomuujagihttps://www.blogger.com/profile/01840005952948931919noreply@blogger.com